често задавани въпроси при изобр на мебели и столове

Елегантни решения за офиса и дома
Промоция на столове и метални изделия
Разпродажба

Мострена зала с близо 500 артикула офис столове, столове за заведения, столове за трапезария, маси, метални изделия, шкафове. Различни дамаски и кожи. Моля позвънете за уговаряне на среща.

 

Често задавани въпроси и отговори

Защо гаранцията на продуктите ви е две години, не е ли твърде много?

Не е много, просто продаваме качествени мебели и столове. Качеството е много важен фактор от производството на офис оборудването. Всички продукти са с гарантиран произход и сертификат за качество. Те отговарят на редица изисквания за дизайн, качество, липса на вредни съставки при обработването. Всичките ни модули са опаковани в индивидуални пакети, така гарантираме целостта им при доставка до клиента.


Лесно ли се монтират мебелите?

Лесно и то без дори и да си изцапате ръцете! Нашият екип прави това докато вие си вършите ежедневната работа на работното ви място. Монтажа на продуктите ни е напълно безплатен (за гр. София), при възможно най-кратки срокове на изпълнение.


Кога може да ни доставите оборудването?

Веднага след като потвърдите модулите, които желаете вие получавате вашите продукти до 24 часа. Голяма част от обзавеждането, което предлагаме е на складова наличност и можем да реагираме веднага. Вашият офис ще е оборудван и готов за ... работа! За доставки извън гр София ползваме услугите на Еконт експрес. Доставката е за сметка на получателя заплаща се на куриера!


Как и кога се извършва плащането?

Заплащането се извършва след/преди доставката и монтажа на поръчаните от Вас мебели. Разплашанията стават в брой или по банков път. При плащане по банков път плащането е авансово 100% преди доставката или според офертата % от сумата!

Банкова информация:
BG20 PIRB 7621 1715 0022 74 ЛЕВА PIRB BGSF

Основна грижа и поддръжка на офис столовете

Поддръжката и почистването на петна по столовете се извършва с чиста и мека попивателна хартия или кърпа. Разтворим омекотяващ препарат-специализиран за кожи или дамаски. Податливите петна се изчистват с хладка вода (разтворим препарат) с кръгови движения от вън на вътре- без натиск, докато петното не изчезне. Не използвайте цветни кърпи и препарати! Съобразявайте се с каква дамаска или кожа е всеки офис стол.

ГАРАНЦИЯ за офис столове

Гаранцията се основава на правилна ежедневна работа с офис стола. Валидността на гаранцията е 24 месеца, продуктите от колекция "Studio Plus" са с 36 месеца - съгласно тези условия; твърдо гарантирани за връщане само компоненти с обективен производствен дефект. Производителят желае да възстанови само дефектните части, не цялостни седалки. Гаранцията на офис столовете не включва дефекти при монтиране; танспорт и транспортни действия; при асанблиране; разрушения и бедствия; небрежно и неподходящо манипулиране, при собствен монтаж. Замяна на нефункциониращи механизми. При предоставяне на фактура за закупен наш артикул, се извършва гаранционното обслужване. рекламации се приемат при наличие на технически неизправности, а не в случаи на механични, химически, топлинни, или други неспицифични въздействия на столовете.

Данни за фактура:
" ТЪРИ " ЕООД
София, Персенк №73
Идентификационен № по ЗДДС BG 201242558
Бул 201242558
МОЛ Ценко Димитров

Банкова сметка BG77PIRB76211603504210

 

работно време 09-17 часа Понеделник - Петък